Maak kennis met ... Vincent, student met compassie

Trudy is een dame van ‘in de zestig’. Ze is erg vergeetachtig en heeft veel moeite met praten en bepaalde woorden. Ze woont in een verzorgingshuis en voelt zich vaak alleen. Haar vriendin Simone doet wat ze kan, maar komt letterlijk tijd tekort. Daarom schakelt ze Mantelaar in voor extra hulp. En zie daar: Vincent.    

Vincent: “Mantelaar zet studenten zoals ik in om ouderen een handje te helpen. Ik werd door hen gekoppeld aan Trudy. We hebben echt van alles ondernomen samen: een rondje wandelen, de eendjes eten geven, stoppen bij de kroeg en af en toe een sigaretje roken. Als het slecht weer was, bleven we lekker warm binnen en keken naar een film. Mijn wekelijkse bezoekje was altijd erg gezellig.”    

Gezocht

Vincent: “Maar toen kwam het moment dat ik stage ging lopen. Te ver weg en te druk om Trudy regelmatig te blijven bezoeken. Ik vond dat echt vervelend! Het toeval wilde dat ik bij WeHelpen terecht was gekomen. Een digitale marktplaats waar iemand die best af en toe wil helpen dit kenbaar kan maken bij een ander die hulp zoekt. Ik bedacht me geen moment en plaatste een vraag namens Trudy: ‘Wie vindt het leuk om een oudere dame gezelschap te houden?’ Ook Simone, die ik over mijn plan had verteld, was heel benieuwd.”    

Gevonden

Vincent: “Na een paar weken kreeg ik een reactie. Mariska werd aangetrokken door het verhaal dat ik had geschetst in mijn vraag en wilde graag een keer kennismaken met Trudy. Ik had met Simone afgesproken dat ik daarbij aanwezig zou zijn. De zou de sfeer wat gemakkelijker maken en ik kon gelijk bekijken of er ook een klik was. Mariska is wel een stuk jonger dan Trudy, maar als fysiotherapeute heeft ze veel mensenkennis en een eindeloos geduld. En dat bleek ook vrijwel direct na binnenkomst. Trudy reageerde ontzettend goed op Mariska, die heel rustig en geduldig bleef als ze bijvoorbeeld niet op haar woorden kon komen of zich iets niet meer herinnerde. De tijd vloog voorbij.”  

Geslaagd

Vincent: “Ik heb Mariska veel verteld over de dingen die Trudy en ik samen gedaan hebben. We zijn bijvoorbeeld naar Artis geweest met daarna een borreltje én sigaretje in een nabijgelegen café. Dat had ze zo leuk gevonden! En ook vertelde ik waar ze rustig van werd, zoals het kijken naar foto’s van vroeger. Handig om te weten! Ook Mariska vond dat de kennismaking prettig was verlopen en beloofde om regelmatig even binnen te lopen. Zo kon ik me met een gerust hart én mijn eerste WeHelpen-ervaring aan mijn stage wijden. Geweldig!”  

Over Mantelaar

Mantelaar koppelt ouderen aan een geneeskundestudent die bij hen past, voor zorg en gezelschap. De studenten bieden integrale hulp. Zij helpen bij het huishouden, de administratie, in de keuken. Ze helpen bij het opstaan en naar de wc gaan. Of ze gaan mee voor een ommetje of naar het museum. Na elk bezoek wordt er een digitaal dagboekbericht achtergelaten, zodat de omgeving ook op de hoogte blijft.    

Over WeHelpen

Op wehelpen.nl, het grootste platform voor informele hulp, kunnen mantelzorgers met hun naasten een hulpgroep aanmaken die het mantelzorgen makkelijker maakt. Met een gezamenlijke agenda voor het (ver-)delen van zorgtaken, een logboek en nog meer handige functies. Ook kunnen ze op in contact komen met buren die graag bereid zijn een handje te helpen. Al meer dan 33.000 buren vinden elkaar daar om hulp aan te bieden en te vragen. 

{##}